måndag 1 november 2010

NOLLEBLOGGEN


Så kommer då NOLLEBLOGGEN (försenad som få, jag vet, men bättre sent än aldrig).

Nollning kallas den inspark som tvåorna och treorna på programmen anordnar för sina nya studievänner. När man kommer till universitetet är man således inte etta förrän hela nollningen är avklarad, utan man kallas för nolla. För de som är aningen insatta i universitetsvärlden är det kanske bekant att teknologerna brukar vara kända för att ha riktigt rejäla nollningar och som bevis för detta kan jag berätta att ekonomiska institutionen hade en veckas nollning medan LTH, tekniska institutionen, hade fem veckor.
På varje sektion, jag tillhör A-sektionen, finns ett, sedan ett år tillbaka utsett, Phös. Namnet kommer av att phöset föser samman alla nollor mot den stora Nollegasquen som är den sittning som avslutar nollningen. Mitt phös bestod av sex personer och de leddes av Amanda som var så kallat överphös.

Jag kommer nedan ta upp de godbitar som jag har varit med om under de här första fem veckorna.




Här är min Nollegrupp, Grupp 8, som också blev årets Nollegrupp

Cocktailparty med speedmeeting

En av de första sittningarna vi hade på sektionen. Då var det förfest hemma hos en av mina phaddrar (observera att ingenting i universitetsvärlden stavas med F), Andreas. Eftersom temat för vår nollning var svart/vitt, tänkte min phaddergrupp att det hade varit kul att arbeta lite på det temat. Det hela urartade i en euforisk kreativ workshop i Andreas kök där vi tillverkade våra egna kläder av tidningspapper. Det hela blev en succé och min lilla phaddergrupp gjorde entré till låten Paper Planes.
Under själva sittningen var maten självklart kall på grund av alla tal och sånger. Efter maten var det dags för speedmeeting för att lära känna de andra, ca 100, nollorna och tvåorna. Det gick ut på att man fick ett ämne att tala om under 1 minut innan det var dags för att byta partner.

Vindsurfing i Lomma

En fantastik torsdagskväll anordnades det vindsurfing för alla nollor, och phaddrar, i Lomma utanför Lund. Solen stod högt då vi kröp i våra våtdräkter och gick från coola arkitektstudenter till uppstoppade maskar. För de som inte ville surfa fanns aktiviteter som tävling i snyggaste sandslottet eller massor med mat. Vårt kära Sexmästeri hade dukat upp barbaquen och grillade hamburgare för glatta livet. Kvällen blev lugn och avslutades i stillhet till en helt rosa solnedgång.
Knäppa A-sekare på stranden
Vinnarna av sandslottstävlingen byggde hela Nil-området

Vacker solnedgång i Skåne
FLYing

Den årliga flyingen går ut på att alla sektioner på LTH ska bygga sig en farkost som ska flyga från en ramp på kajen i Helsingborg, över sundet till Helsingör (ingen har någonsin lyckats ännu). Dagen startade med sillfrukost i skolan innan det bar iväg i bussar till Helsingborg. Väl där var det dags för parad. Då är det meningen att alla sektioner, iklädda sektionsklädsel, går i parad med banderoller, sånger och självklart med sin farkost, genom Helsingborg ner till hamnen där tävlingen startar. Observera att det är seriösa grejer då staden är avspärrad av poliser. Alla sektioners tävlande, med piloter, åkte rakt ner i vattnet och folk kom upp blöta och glada. Efter jubel, sång och vattenkrig var det dags för att ”tura”. Det innebär att man stoppar in alla fulla studenter på LTH på båten över till Helsingör och tillbaka samt bjuder på öl. Resultatet blev ett väldigt högljutt och vilt kalas. Efter denna underbara händelse var de dags för själva festen, som om vi inte hade festat hela dagen, på en nattklubb i staden. Där tar berättelsen slut för den här gången, men jag kan säga att det blev en dyr kväll då vi fick ta taxi hem till Lund igen…
Fanbärarna ledde hela paraden genom Helsingborg
Här är vår pilot, Anton, i sin farkost, en A-sektionen-kavaj

Nere vid hamnen fick fanbärarna ställa upp sig under tävlingen
Nollelördag och Regatta

Nollelördagen är den sista lördagen av nollningen då de flesta tävlingarna mellan sektionerna utförs såsom balongistapult, lådbilsrace och hinderbana. Alla sektioner bygger varsin katapult som ska skjuta vattenballonger på de andra sektionernas phös, man bygger också en lådbil samt ett hinder till hinderbanan. Någon från sektionen ska då också springa hinderbanan, skjuta ballonger och köra bil. Vårt hinder var en dansmatta där de fulla deltagarna skulle stå på händer och liknande, mycket effektivt må jag säga. Tyvärr blev vår lådbil plus chaufför totalt överkörd av Maskintekniks lådbil. Som tur var blev de diskvalificerade för det men maskin kommer aldrig stå högt i A-sektionen ögon likaväl. Jag var med och byggde en jättesnygg katapult som vi pyntade något vanvettigt. Det var jättebra tills vi insåg at den mest var snygg och inte alls kunde skjuta någon ballong (panik). Nödlösningen blev två av mina gamla flyttkartonger med en person inuti med en pinne och min matlåda fasttejpad längst ut där vi laddade ballonger som Tobias sedan kastade. Det var fult men också mycket effektivt.
Regattan är dagen efter nollelördagen. Då är det parad genom hela Lund, liknande den i Hesingborg, fast man den här gången drar sitt skepp. Tävlingen går ut på att två personer från varje sektion ger sig ut på sitt skepp på Sjön sjön (Sjön sjön är en sjö på LTH som är fylld med bajsvatten). I mitten av Sjön sjön ligger Ön ön där domarna sitter. När visslan ljuder ska deltagarna kasta sig från sina skepp ner i vattnet och simma till de andra skeppen och förstöra dem så mycket som möjligt på två minuter. När visslan blåser igen kastar sig tappra själar från alla sektioner ner i Sjön sjön för att plocka upp alla delar av sitt eget skepp. Den som först plockat upp alla delar vinner. Mycket underlig tävling men så kul att titta på.
Delar av A-sektionen äter sillfukost i Lundagård i början av Nollelördagen
Här är vå fina katapult som vi pyntade lite genom att göra den lila

Nollegasquen

Den sista sittningen med klädkod Mörk kostym anordnas av Sexmästeriet. Då är det mycket viktigt med vett och etikett, man tittar sin bordsherre i ögonen vid skålar, pratar inte under tal och sjunger med tydlig stämma de utvalda studentsångerna. Det blev en mycket lyckad kväll med tre-rätters middag, mycket tal, spex från Nollegeneralen, andra sektioner samt av vårt eget Phös. Den här kvällen blev vi ettor och slapp bära lila nolletröja.
Det blev en liten förfest i atelljén hos Industridesignarna. Här är Oskar och Kim
Mina bordskompisar, Fanny, Kim och Oskar
Här är Kim, Gabriella och jag på Gasquen

Det här är ett snabbt genomdrag av vad som skett under nollningen. Jag har tagit fram det bästa av det bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar